Masaže

1. MASAŽA CELEGA TELESA

Masaža je ena izmed najstarejših naravnih oblik zdravljenja. Gre za manipulacijo mehkih delov telesa, ki je učinkovitejša, če jo izvajamo ročno. Masaža prinaša številne koristi. Lahko nas spodbuja, umirja, odpravlja napetost, preganja nespečnost ter sprošča boleče mišice ter tako poskrbi za dobro počutje. Nekateri so prepričani, da že samo ugodje, ki ga povzroča masaža, učinkuje zdravilno. Pravilno izvedena masaža s svojimi učinki na celoten organizem prispeva k izboljšanju duševnega počutja. Splošno ugodje, ki ga človek občuti po masaži, dvigne samozaupanje, človeka pomiri in sprosti telesno in duševno, vrne oz. obnovi voljo in veselje do dela in življenja.

2. ŠPORTNA MASAŽA

Športna masaža je namenjena tako rekreativcem kot vrhunskim športnikom. Tehnike športne masaže se osredotočajo na posebne mišične skupine, ki so specifično aktivne pri vsakem športu. Športna masaža služi pripravi in ohranjanju športnikove forme, pomaga vzdrževati boljšo telesno pripravljenost, zmanjša možnost poškodb in izgubo sposobnosti gibanja predvsem po kakšnih resnih poškodbah. Lahko pomaga pri zdravljenju mišičnih poškodb in pri ponovni pridobitvi gibljivosti. Cilj športne masaže je vzpostaviti normalno gibanje, povrniti funkcionalno stanje pred poškodbo ter tako podaljšati obdobje aktivne športne kariere.

3. MASAŽA OBRAZA IN GLAVE

Masaža obraza in glave sprošča telo in duha. Primerna je za ljudi, ki veliko sedijo, so miselno obremenjeni, imajo veliko stresa, imajo težave z očmi, z nespečnostjo in so pogosto utrujeni. Masaža obraza in glave sprošča telo in duha. Je masaža, ki sprošča vse glavne mišice in tako lajša glavobole.Koža na obrazu postane gladka, vitalna in bolj elastična. Na glavi je preko sto akupresurnih točk in s stimulacijo nekaterih delujemo na celo telo, notranje organe in živčni sistem. Po masaži se počutimo lažje, sproščeno in lahkih, veselih misli. Zanimivo je to, da se po masaži počutimo tako, kot ni nam nekdo zmasiral celo telo.

4. REFLEKSNA MASAŽA STOPAL

Je posebna energetska masaža, ki temelji na spoznanju, da se vsak del telesa odziva na določeno točko na stopalih. S pritiskanjem na točno določene refleksne točke sprostimo in uravnovesimo celotno telo. Preko refleksnih con lahko odkrijemo zapis celotnega telesnega dogajanja, tako trenutnega kot tudi preteklega. Z masažo stopal delujemo na obtok krvi in limfe, na vse notranje organe, tkiva in kosti. Pritisk ali masaža na te točke lahko povzroči zmanjšanje stresa, kar povzroči v določenem delu telesa fiziološko spremembo. Refleksna masaža stopal je izjemno učinkovita pri zmanjševanju stresa, ki je povzročitelj večine bolezni. Že samo zaradi tega je neprecenljivo orodje za vzdrževanje zdravja.

5. BOWNOVA TERAPIJA

Bownova terapija je tehnika, pri kateri gre za fizično in energijsko stimuliranje telesa. Bistvo terapije predstavljajo t.i.« bownove poteze «,ki jih terapevti izvajajo na specifičnih lokacijah na mišicah, fasciji tetivah in indirektno na živčnih ovojnicah. Uporablja se za zdravljenje že navzočih motenj, pri lajšanju bolečin in kot preventivna ter sprostitvena terapija. Predvsem je zanimiva za tiste, ki že dolgo trpijo bolečine in še niso našli terapije, ki bi jim pomagala. Pokazalo se je, da je bownova terapija uspešna pri zdravljenju ali obvladovanju naslednjih motenj: artritis, anksioznost, alergije, bolečine po poškodbah, pri doječkih ( kolike, simptomi cerebralne paralize, razvojne motnje), depresija, glavoboli in migrene, boleča kolena in komolci, kap ( kot del rehabilitacijskega programa), limfni zastoji, krči, kronična utrujenost, neplodnost, menstrualne motnje, sindromkarpalnega kanala, skolioza in stres.

6. MASAŽA ZA NOSEČNICE IN DOJENČKE

Masaža v obdobju nosečnosti prinese veliko lepega. V obdobju nosečnosti se ženska rada prepusti masaži telesa, saj se s tem nauči bolje začutiti svoje telo in se prepustiti svojemu notranjem občutku novega stanja, v katerem se nahaja. Takrat lažje izrazi vse skrbi, ki se ji pletejo po glavi in vprašanja, ki jim ne ve odgovora. To je priložnost, da se lahko pogovori, saj se ob masaži psihofizično sprosti in odpre. Tako bo tudi njen otrok čutil več miru in ko bo rojen, bo tudi sam bolj umirjen in sproščen. Z redno masažo preprečujemo posamezne težave in omilimo ali celo odpravimo boleč hrbet, utrujenost, okornost, strah pred porodom in še marsikaj.

Masaža pomaga tudi pri blažitvi jutranjih slabosti, zaprtju, zgagi in slabi prebavi, pomaga pri preprečevanju nosečnostnih strij, izboljša se tonus mišic trebuha, tako da telo med nosečnostjo utrpi čim manj škode zaradi spremembe drže Seveda pa masaža pripomore tudi k vzpostavitvi povezanosti med bodočo mamico in še nerojenim otrokom.

7. MASAŽA DOJENČKOV

Z masažo lahko začnemo takoj po rojstvu. Sprva je masaža zelo nežna, občutena, traja nekaj minut in jo lahko izvajamo tudi dvakrat dnevno. Postopoma pa masažne prijeme začnemo izvajati bolj čvrsto, čas trajanja pa podaljšujemo. Kako pravilno masirati dojenčka, pa se lahko naučite na tečajih masaže za dojenčke. Tečaje izvaja Mojca Kurent, vms.
Mojca Kurent, višja medicinska sestra. Je slovenska pionirka na področju masaže dojenčkov. Z masažo dojenčkov se intenzivno ukvarja že od leta 2002. Od takrat uči mamice popeljati v čutni svet masaže dojenčkov in malih otrok. Navdušeni odzivi mamic kot tudi očetov pričajo, da so s pomočjo masaže bodisi utrdili bodisi izboljšali odnos s svojim otokom. Tečaji lahko potekajo individualno, z mamico in dojenčkom ali v manjših skupinah. Tečaj poteka na domu, na prvem srečanju Mojca otroka zmasira, izbere prijeme, primerne za starost in stanje otroka, pokaže prijeme tudi na lutki in pusti list, na katerem so s predstavljeni prijemi. Po tednu do desetih dnevih sledi drugo srečanje, na katerem masira mamica in po potrebi popravi prijeme, ki jih še ni osvojila. Mojca ji svetuje in pokaže tudi nove prijeme, ki jih bo mamica lahko izvajala tudi v prihodnosti. V obdobju, ki sledi je Mojca dosegljiva za dodatne nasvete, po potrebi ponovi tudi obisk na domu.