Za mamice in dojenčke

Nosečnost je za ženske prav posebno obdobje. V tem obdobju prihaja do mnogih sprememb tako v fizičnem kot tudi psihičnem pogledu na kar se mora nosečnica prilagoditi.

Že Aristotel je rekel, da naj nosečnice skrbijo za svoje telo, svojega duha pa naj ne obremenjujejo z skrbmi, saj zarodek veliko prevzame od matere tako kot rastlina od zemlje, iz katere poganja.

Programi za mamice in dojenčke učijo, kako uživati v lastnem telesu, ki se spreminja v obdobju nosečnosti, kot tudi po njem. Dobijo informacije, kako na čim bolj naraven način vzpodbuditi telo, da čim bolje opravi svojo nalogo v času nosečnosti, poroda in v obdobju po rojstvu otroka. Zdravi in praktični napotki, telesna aktivnost, sprostitev in uravnotežena prehrana so vidiki s katerimi dajo sebi in otroku najboljšo popotnico za dober začetek v življenju.

VADBA ZA NOSEČNICE

Gre za uravnoteženo, učinkovito in varno obliko telesne vadbe, ki kombinira vaje za gibljivost, vaje za razvoj moči. Gibanje je prilagojeno potrebam in zmožnostim vsake posameznice posebej in obdobju nosečnosti. Vadba je osredotočena na preprečevanje sprememb v drži, na krepitev vseh mišic in globokih mišic ter na vaje, ki ohranjajo kondicijo, potrebno pri samem porodu. Pozitivni učinki vadbe so med drugim tudi fizična in psihična priprava na porod, preprečevanje slabosti, izboljšanje spanja, zmanjšanje možnosti nekontroliranega uhajanja urina, preventiva zoper bolečine v hrbtenici, izboljšanje telesne drže. Ženske, ki so aktivne tudi v času nosečnosti, lažje povrnejo svoje telo po porodu v prvotno stanje in hitreje izgubijo odvečne kilograme. Redna telesna aktivnost ima dokazano pozitivne učinke tako na zdravje matere kot tudi otroka.

Vadba je individualno prilagojena vsaki nosečnici posebej, poteka individualno ali v zelo malih skupinah. Primerna je za tiste, ki pred nosečnostjo niso bile aktivne in za tiste, ki so že v preteklosti ukvarjale s športom.

ZANIMA ME

VADBA PO PORODU

Večina mamic si po porodu želi čim prej pridobiti svojo formo. Kako začeti s telesno aktivnostjo, da bo le-ta najbolj učinkovita in varna?
Vadba mora biti pametno zasnovana, saj ne sme postati dodatno breme za telo. Telesu je treba dati možnost, da se počasi in zdravo preoblikuje v stanje pred porodom.
Veliko pozornost dajemo spremembam v telesu, saj telo še ni vzpostavilo ravnovesja iz hormonskega vidika. Trebušna stena se zaradi nosečnosti razširi, mišice so podaljšane, ter zaradi napora in napetosti oslabljene.
Z vadbo okrepimo ohlapne mišice, močna trebušna stena zopet postane opora notranjim organom.
Vadba po porodu je odlična za krepitev mišic medeničnega dna, globokih trebušnih mišic in drugih stabilizatorjev trupa. Bistvena je tudi iz vidika zaščite telesa pred bolečinami v križu. Vrača kondicijo in moč pred nosečnostjo.

ZANIMA ME

HUJŠANJE PO PORODU

Nosečnost spremeni žensko telo do te mere, da se ne počutijo dobro v svoji koži. Odvečni kilogrami nočejo splahneti, prisotno je pomanjkanje energije in splošne kondicije.

Po porodu razne diete, hitro hujšanje niso priporočljiva, zato je sistematično in strokovno zastavljen program ključnega pomena. Tako iz vidika uspeha, kot tudi dobrega počutja posameznice in dojenčka.
Mlada mati je pogosto preobremenjena z vsemi novimi nalogami, ki so prišle skupaj z novim članom družine. Zato je potrebno razumeti in postopoma pristopiti k izgubi odvečnih kilogramov, kar zagotavlja bolj zdravo in trajno pot. Le zdrava in zadovoljna mati, ki se dobro počuti v svoji koži lahko novorojenčku da tisto, kar najbolj potrebuje.

Kako poteka program izgube odvečne teže?

Najprej sistematično določimo cilje, ki jih želimo doseči. Naredimo osnovno diagnostiko in morfološke meritve.
Na podlagi tega naredimo načrt vadbe in uravnotežene prehrane, ki je osnovan na popolnoma individualni ravni.
Rezultate in učinke programa redno spremljamo.

ZANIMA ME

PREHRANA ZA NOSEČNICE

Optimalno prehranjevanje med obdobjem nosečnosti je pomembno tako za mati, kot tudi za razvoj zarodka in za dojenje.

S pravilno prehrano med nosečnostjo lahko dosežemo:

  • Da lastnemu telesu in otroku dovajamo vse potrebne sestavine za obnovo, rast in razvoj
  • Zmanjšanje fizičnih in nevroloških motenj pri otroku
  • Preprečujemo pretirano porast telesne teže
  • Preprečevanje slabega počutja, slabosti, slabega apetita in bolečin v mišicah
  • Preprečevanje slabokrvnosti in prezgodnjega poroda
  • Zagotavljanje zadostnih količin mleka za dojenje

Poznati je potrebno individualne energijske potrebe vsake posameznice in katere so tiste snovi, ki so nujno potrebne za optimalen razvoj in zdravje obeh.
O zdravi prehrani je smiselno razmišljati že pred nosečnostjo, tako da bo otrok že takoj po spočetju dobil vsa nujno potrebna hranila rast in razvoj. Med nosečnostjo morajo ženske uživati pestro in uravnoteženo prehrano, ki zagotavlja zadostno količino energije in hranilnih snovi.

ZANIMA ME